سقوط تاریخی تولید خودرو در انگلیس؛ کمترین میزان تولید از سال ۱۹۴۹ تاکنون
تولید خودرو در بریتانیا در ماه مه به پایینترین سطح خود در ۷۶ سال گذشته رسید؛ افتی بیسابقه که تحت تأثیر توقف صادرات برندهایی مانند آستون مارتین و جگوار لندرور به آمریکا و تشدید تنشهای تجاری میان لندن و واشنگتن رخ داد.
به گزارش ایسنا و به نقل از دادههای انجمن تولیدکنندگان و بازرگانان خودرو بریتانیا (SMMT)، در ماه مه تنها ۴۹ هزار و ۸۱۰ دستگاه خودرو و ون در کارخانههای خودروسازی این کشور تولید شد. این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۳ درصد کاهش داشته و بدترین عملکرد ماهانه صنعت خودروسازی بریتانیا از سال ۱۹۴۹ تاکنون محسوب میشود، بهجز دوره تعطیلیهای ناشی از همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۰.
این افت شدید پس از آن رخ داد که دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا، تعرفههای سنگینی بر واردات خودروهای خارجی اعمال کرد. در نتیجه، شرکتهایی مانند آستون مارتین و جگوار لندرور از ماه آوریل صادرات خود به بازار آمریکا را متوقف کردند. صادرات خودرو بریتانیا به آمریکا در ماه مه ۵۵ درصد کاهش یافت و سهم این کشور از بازار صادراتی بریتانیا از ۱۸ درصد به ۱۱ درصد سقوط کرد. صادرات به اتحادیه اروپا نیز با افت ۲۲.۵ درصدی مواجه شد.
با این حال، امیدهایی برای بهبود شرایط وجود دارد. طبق توافق تجاری جدید میان بریتانیا و آمریکا که قرار است از هفته آینده اجرایی شود، تعرفه واردات خودروهای انگلیسی به آمریکا از ۲۷.۵ درصد به ۱۰ درصد کاهش خواهد یافت. این توافق که در اجلاس گروه هفت در کانادا توسط ترامپ اعلام شد، شامل ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو در سال میشود.
در همین حال، شرکت آستون مارتین که در واکنش به بحران تعرفهها صادرات خود را کاهش داده بود، با افت شدید ارزش سهام مواجه شد. مایک هاوز، مدیر اجرایی SMMT، با اشاره به فشارهای ناشی از جنگ تجاری، سال ۲۰۲۵ را یکی از دشوارترین سالها برای صنعت خودروسازی بریتانیا توصیف کرد، اما در عین حال نسبت به آینده ابراز امیدواری کرد. او به استراتژی صنعتی جدید دولت بریتانیا اشاره کرد که هدف آن کاهش ۲۵ درصدی هزینههای انرژی برای تولیدکنندگان است.
علاوه بر چالشهای تجاری، خودروسازان بریتانیایی با الزامات جدید دولت در زمینه تولید خودروهای بدون آلایندگی نیز مواجه هستند. این سیاستها، که تولیدکنندگان را ملزم به افزایش سهم خودروهای برقی در سبد فروش خود میکند، ساختار صنعت خودرو را بهطور اساسی دگرگون کرده است.

در مجموع، صنعت خودروسازی بریتانیا در حال عبور از یکی از بحرانیترین دورههای خود است، اما با اجرای توافقات تجاری جدید و حرکت بهسوی فناوریهای پاک، امید به بازگشت رونق در این بخش همچنان زنده است.