احیای ۱۵۷ رشته قنات در خراسان جنوبی؛ قنوات، الگوی برتر سازگاری با کمآبی
سرپرست جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از احیاء و مرمت ۱۵۷ رشته قنات به طول تقریبی ۴۰ کیلومتر در سال ۱۴۰۳ خبر داد و با اشاره به اجرای سیستمهای نوین آبیاری در این استان، از صرفهجویی ۳.۵ میلیون متر مکعبی در مصرف آب خبر داد.
حسین اکبری در گفتوگو با ایسنا، مدیریت منابع آب را یکی از چالشهای اساسی در کشاورزی و توسعه پایدار در سالهای اخیر دانست و با تاکید بر نقش مهم استان خراسان جنوبی با دارا بودن بیش از ۷۵۰۰ رشته قنات در حفظ و مدیریت آب، به تشریح اقدامات انجام شده در زمینه احیاء و مرمت قنوات و همچنین اجرای سیستمهای نوین آبیاری در سال گذشته پرداخت. وی این اقدامات را نه تنها در راستای حفظ منابع آب زیرزمینی بلکه در جهت افزایش راندمان آبیاری و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی موثر ارزیابی کرد.
اکبری با تاکید بر اینکه قنوات بهترین الگو برای سازگاری با کمآبی هستند و در دورههای ترسالی و خشکسالی به حفظ تعادل سفرههای آب زیرزمینی کمک میکنند، اظهار داشت: این سازههای سازگار با محیط زیست، به طور شبانهروزی آب را در اختیار ما قرار میدهند و به صورت هوشمندانه دبی خروجی را تنظیم میکنند.
سرپرست جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه این استان با بیش از ۷۵۰۰ رشته قنات، بیشترین تعداد قنوات کشور را داراست و سالانه بیش از ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب شیرین و با کیفیت از آنها استحصال میشود، افزود: در سال ۱۴۰۳، حدود ۱۵۷ رشته قنات به طول تقریبی ۴۰ کیلومتر با مشارکت فعال بهرهبرداران احیاء و مرمت شده و به بهرهبرداری رسیدهاند. برای این حجم از عملیات، حدود ۶۳ میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی و استانی با مشارکت بهرهبرداران هزینه شده است.

اکبری در ادامه به عملکرد سیستمهای نوین آبیاری در سال ۱۴۰۳ اشاره کرد و گفت: در استان ۱۲۸ پروژه به مساحت ۴۰۲۳ هکتار در حال اجرا یا تکمیل است که از این تعداد، ۵۱ پروژه به مساحت ۱۵۸۳ هکتار به بهرهبرداری رسیده است. این پروژهها شامل ۳۴۱ هکتار آبیاری موضعی و ۱۲۴۲ هکتار آبیاری کم فشار بوده است. برای اجرای این سطوح، اعتباری بالغ بر ۵۵ میلیارد تومان از محل کمکهای فنی اعتباری سیستمهای نوین آبیاری از اعتبارات ملی هزینه شده و با مشارکت بهرهبرداران به بهرهبرداری رسیدهاند.
اکبری خاطرنشان کرد: با اجرای این طرحها در سال ۱۴۰۳، قریب به ۳.۵ میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفهجویی شده است که این امر منجر به ارتقای راندمان آبیاری استان و افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی شده است.