رد پای انسانهای ۱۴ هزارساله در ارسنجان پیدا شد
در یکی از شگفتانگیزترین کشفیات باستانشناسی اخیر، محققان ایرانی موفق به شناسایی ردپای انسانهای ۱۴ هزارساله در پناهگاه صخرهای پیر قوچ واقع در شهرستان ارسنجان، استان فارس شدند. این کشف، نه تنها درک ما از تاریخ پیش از تاریخ ایران را غنیسازی میکند بلکه پتانسیل دارد تا برداشتهای ما را از تمدنهای کهن منطقه به چالش بکشد.
مروری بر فرآیند کاوش
محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس، از اتمام کاوش یک ماهه در این پناهگاه خبر داد. این کاوشها با هدف بررسی و مطالعه دقیقتر دورانهای پیش از تاریخ و حضور انسان در منطقه انجام شده است.
کاوش در پناهگاه صخرهای پیر قوچ، دادههای ارزشمندی را در زمینههای مختلف از جمله ابزارهای سنگی و استخوانی به دست آورده است. حسن افشاری، رئیس هیات کاوش، اشاره کرد که این محوطه به عنوان یکی از سایتهای مهم باستانشناسی منطقه، قدمتی حدود ۱۴ هزار سال دارد.
اهمیت کاوش برای میراث فرهنگی
این کاوشها نه تنها به ما اجازه میدهند تا با لایههای فرهنگی و تاریخی منطقه بیشتر آشنا شویم، بلکه در شناخت دیرین اقلیم و تاریخچه استقرار انسان در منطقه نیز نقش بسزایی دارند. افشاری تأکید کرد که این پژوهشها برای حفاظت از میراث فرهنگی و جلوگیری از دستاندازیهای غیرقانونی امری ضروری است.
چالشهای پیش رو و اقدامات آینده
با وجود کشفیات ارزشمند، این محوطه در گذشته مورد دستاندازی غارتگران میراث فرهنگی قرار گرفته است. اقداماتی برای حفاظت از این سایت انجام شده و برنامههایی برای تکمیل مطالعات باستانشناسی و شناخت بیشتر دورههای تاریخی در دست اجرا است.
نتیجهگیری: بازشناسی تاریخی منطقه فارس
کشف ردپای انسانهای ۱۴ هزارساله در ارسنجان، فصل جدیدی را در تاریخ و باستانشناسی منطقه فارس و ایران گشوده است. این پژوهشها و کاوشها نه تنها برای جامعه علمی بلکه برای عموم مردم و علاقهمندان به تاریخ و میراث فرهنگی از اهمیت ویژهای برخوردار است. ادامه این تحقیقات میتواند به بازشناسی عمیقتر تاریخ کهن ایران و جایگاه آن در تمدن بشری کمک شایانی کند.
با احترام ، مجله خبری روز آنلاین