چشمانتظاری برای تحقق وعدهها؛ آیا جادههای پرخطر نهاوند در مسیر ایمنی قرار میگیرند؟
شهرستان نهاوند، واقع در جنوب غربی استان همدان و به عنوان نقطه اتصال مهم غرب به مرکز کشور و مسیر تردد زائران عتبات عالیات، سالهاست که با معضل جادههای حادثهخیز دست و پنجه نرم میکند. محورهای اصلی و فرعی این شهرستان، به دلیل حجم بالای تردد و برخی نواقص ساختاری، آمار بالایی از تصادفات منجر به جرح و فوت را به خود اختصاص دادهاند و مطالبه دیرینه مردم این منطقه، ایمنسازی و ساماندهی این شریانهای حیاتی است.
محورهای نهاوند_فیروزان_کرمانشاه، نهاوند_آورزمان_ملایر و نهاوند_ بروجرد به عنوان سه محور اصلی و پرتردد این شهرستان شناخته میشوند که در طول سالیان گذشته، حوادث ناگوار بسیاری در آنها رخ داده است. علاوه بر این، محورهای فرعی و روستایی نظیر سهراهی فارسبان، محور دهفول به برزول و محور نهاوند به گیان که از نقاط مهم گردشگری نهاوند نیز محسوب میشوند، به دلیل تردد بالای مسافران به ویژه در فصل تابستان، شاهد تصادفات متعددی بودهاند که جان بسیاری از شهروندان را گرفته و خانوادههای زیادی را داغدار کرده است. در طول این سالها، وعدههای گوناگونی از سوی مسئولان برای ساماندهی این محورها داده شده است، اما متاسفانه بسیاری از این وعدهها همچنان در حد حرف باقی ماندهاند.

در اسفند ماه سال گذشته، رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور در جریان بازدید از محورهای مواصلاتی نهاوند، از تکمیل و بهرهبرداری از 14 پروژه راهداری در این شهرستان با اعتباری بالغ بر 250 میلیارد تومان در سال 1404 خبر داد. وی همچنین وعده تکمیل جاده نهاوند به گیان و تعریض سهراهی مسیر گردشگری فارسبان تا اوایل سال آینده را داده بود، وعدهای که تاکنون محقق نشده است.
با این حال، رئیس اداره راهداری و حملونقل جادهای نهاوند از رفع خطر از پنج نقطه حادثهخیز این شهرستان طی یکی دو سال اخیر از طریق اقداماتی نظیر خطکشی، جداسازی، نصب نیوجرسی، ایجاد حفاظ، نصب سیستم روشنایی، آرامسازی ترافیک، احداث سرعتکاه، تعریض مسیر و نصب تابلوها و علائم ایمنی خبر داده است. وی با تاکید بر اینکه در وقوع تصادفات عوامل مختلفی دخیل هستند و راننده اصلیترین عامل به شمار میرود، خاطرنشان کرد که شناسایی نقاط حادثهخیز بر اساس معیارهای فنی و ارزیابیهای مشخص صورت میگیرد و اداره راهداری نهاوند بر اساس امکانات و اعتبارات موجود، پروژههای متعددی را تعریف و اجرا کرده است. بهرهبرداری از 12 کیلومتر راه روستایی در سالهای 1402 و 1403 و بهسازی راههای روستایی در برخی مناطق از جمله این اقدامات بوده است.
محدودیت اعتبارات، چه در سطح ملی و چه استانی، به عنوان یکی از چالشهای عمده پیش روی اداره راهداری نهاوند مطرح شده است. با این وجود، مسئولان ابراز امیدواری کردهاند که با تخصیص اعتبارات لازم، پروژههای نیمهتمام به سرانجام برسند. در محور قدیم نهاوند- کوهانی نیز اقداماتی در زمینه ساخت ابنیه، تعریض پلها و زیرسازی انجام شده و قرارداد جدیدی برای ادامه کار در دست اقدام است. همچنین، امور جاری راهداری نظیر خطکشی، لکهگیری و نصب علائم ایمنی به صورت روزانه در حال انجام است و برخی مسیرهای دوخطه به منظور کاهش حوادث به چهارخطه ارتقا یافتهاند.
علیرضا نثاری، نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به پیشرفت 50 درصدی پروژه محور نهاوند-فیروزان-کنگاور، وعده داده است که تا آغاز ماه محرم سال جاری، مسیر نهاوند تا فیروزان دو بانده و زیر بار ترافیک خواهد رفت. وی ایمنی راهها را از مطالبات بهحق مردم و از عوامل توسعه پایدار دانسته و با اشاره به آمار بالای تصادفات در محور نهاوند_فیروزان_کنگاور، بهسازی و چهارخطه کردن این مسیر را اولویت اصلی سازمان راهداری در استان همدان عنوان کرده است. اختصاص 220 میلیارد تومان اعتبار برای این پروژه و آغاز عملیات زیرسازی مسیر فیروزان تا بخشی از استان کرمانشاه در سال 1404، از دیگر اقدامات در دست انجام برای این محور پرتردد است و پیشبینی میشود در سال 1405 به بهرهبرداری برسد.
معاون وزیر راه و شهرسازی نیز در سفر اخیر خود به نهاوند، با اشاره به اهمیت این شهرستان به عنوان کریدور اتصال استانهای غربی به مرکزی و شرقی کشور، وعده تخصیص اعتبار حدود 300 میلیارد تومانی برای ساماندهی محور حادثهخیز نهاوند- فیروزان تا انتهای حوزه استحفاظی این شهرستان در سال جاری را داده است.
با وجود اقدامات انجام شده و وعدههای مسئولان، مردم نهاوند همچنان چشمانتظار تحقق کامل این وعدهها و ایمنسازی نهایی جادههای پرخطر این شهرستان هستند. با توجه به اهمیت این محورها در تردد منطقهای و ملی و آمار بالای حوادث، انتظار میرود مسئولان مربوطه با تخصیص اعتبارات لازم و نظارت دقیق بر اجرای پروژهها، به این مطالبه دیرینه پاسخ مثبت داده و گامی اساسی در جهت ارتقای ایمنی و رفاه شهروندان و مسافران بردارند. تحقق وعدههای سال 1404 میتواند نقطه عطفی در ایمنسازی جادههای نهاوند و کاهش آمار ناگوار تصادفات در این منطقه باشد.