نیروگاههای برق ۳ استان از مدار خارج شد
بحران کمبود انرژی در کشور: خاموشی گسترده نیروگاهها و راهکارهای مقابله
به دنبال کاهش دما و افزایش بیسابقه مصرف گاز خانگی، شبکهی انرژی کشور با چالش جدی روبرو شده است. گزارشها حاکی از آن است که به دلیل قطع گاز، تمام نیروگاههای برق استانهای گلستان و لرستان از مدار خارج شدهاند. همچنین، نیروگاه ۱۸۳ مگاواتی مپنا در بندرعباس نیز از ۱۰ روز پیش به دلیل همین مشکل، فعالیت خود را متوقف کرده است. مسئولان استانی، پایداری گازرسانی به منازل را علت این اقدامات عنوان میکنند.
بر اساس آمار وزارت نیرو، حدود ۸۰۰۰ مگاوات از ظرفیت تولید برق کشور که وظیفهی تأمین برق ۱۵ میلیون نفر در شمال کشور را بر عهده دارند، به دلیل نبود گاز و گازوئیل در آستانهی خاموشی کامل قرار دارند. در حال حاضر ۱۷ نیروگاه در سراسر کشور با کمبود سوخت مواجه هستند.
کارشناسان، مصرف بالای گاز در بخش خانگی را عامل اصلی این کمبود میدانند. به گفتهی آنها، عدم ذخیرهسازی کافی گازوئیل به عنوان سوخت جایگزین از ابتدای شهریور تا آذرماه، وضعیت را وخیمتر کرده است.
راهکارهای مقابله با بحران: صرفه جویی کلید حل مشکل
با وجود کوتاهیها و عدم برنامهریزی مناسب در ماههای گذشته، صرفه جویی در مصرف انرژی همچنان مهمترین راهکار برای جلوگیری از تشدید خاموشیهاست. در همین راستا، پویشی با عنوان “۲ درجه کمتر” با هدف کاهش مصرف گاز در منازل راه اندازی شده است. مدیرعامل شرکت ملی گاز بر این باور است که کاهش ۲ درجهی دمای محیط منازل، منجر به صرفه جویی ۵۰ میلیون متر مکعب گاز خواهد شد که معادل تولید دو فاز پارس جنوبی است.
مطالعات اندیشکده ماهد نیز نشان میدهد که با ایجاد زیرساختها و انگیزههای مناسب توسط دولت، کاهش ۲۰ درصدی مصرف انرژی نسبت به سالهای گذشته امکان پذیر است. تجربههای موفق در زمینهی پاداش صرفه جویی در تابستان دو سال پیش موید این موضوع است.