شیوع یک بیماری تنفسی؛ وزارت بهداشت هشدار داد
بحران آنفلوآنزا در ایران: هشدارها و توصیههای بهداشتی
گسترش سریع آنفلوآنزا در کشور، زنگ خطری برای سیستم سلامت ایران به صدا درآورده است. این ویروس بسیار مسری، به ویژه در میان افرادی که از ماسک استفاده نمیکنند و پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمینمایند، با سرعت بالایی منتقل میشود. آنفلوانزا یک بیماری ویروسی با قابلیت جهش ژنتیکی بالا است و همین امر سبب ایجاد سویههای جدید با علائم متفاوت در افراد میشود. این بیماری به سرعت شیوع پیدا میکند و اجتناب از ابتلا به آن در زمان همه گیری دشوار است، اما رعایت اقدامات پیشگیرانه نقش بسیار مهمی در کنترل آن دارد.
افراد دارای نقص ایمنی، به ویژه در فصل پاییز و زمستان، باید واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند تا از ابتلا به این بیماری یا کاهش شدت علائم آن جلوگیری کنند. همچنین، افرادی که از سرفههای طولانی مدت، به خصوص با علائمی مانند تب، خلط خونی، گرفتگی صدا یا تنگی نفس رنج میبرند، باید فوراً به پزشک مراجعه کنند.
بیماریهای تنفسی، تهدیدی جدی برای جمعیت
بر اساس آمار جهانی، حدود ده درصد از جمعیت جهان به بیماریهای تنفسی مزمن مانند آسم و برونشیت مزمن مبتلا هستند. در ایران نیز، بین ۵ تا ۷ درصد جمعیت به آسم مبتلا هستند که با در نظر گرفتن آمار جهانی، میزان ابتلا به این دسته از بیماریها در کشور قابل توجه است. بیماران مبتلا به این بیماریها باید مراقبتهای بیشتری انجام دهند و از تماس با افراد بیمار، هوای سرد و خشک دوری کنند، رژیم غذایی مناسب داشته باشند و داروهای تجویز شده توسط پزشک را بهطور مرتب مصرف نمایند.
افزایش شیوع بیماریهای تنفسی در فصل زمستان به دلیل تغییر دما و فعال شدن ویروسهای نهفته و همچنین ازدحام در فضاهای بسته تشدید میشود. انتقال بیماریهای تنفسی عمدتاً از طریق استنشاق ذرات آلوده به ویروس یا باکتری در هوا صورت میگیرد و پیشگیری، کلید اصلی کنترل این بیماریها در فصول سرد است. افراد دارای بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای قلبی، ریوی، بیماریهای ضعیف کننده سیستم ایمنی و بیماران همودیالیز باید در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای تنفسی مراقبتهای بیشتری انجام دهند.
هشدار جدی وزارت بهداشت درباره افزایش آنفلوانزا
اخیراً وزارت بهداشت، با اعلام افزایش قابل توجه موارد ابتلا به آنفلوانزا در کشور، به ویژه شیوع سویه H1N1، هشدار داده است. در هفته منتهی به ۳۰ آذرماه، ۲۱ تا ۲۳ درصد از کل عفونتهای تنفسی، مربوط به آنفلوانزا بوده است. این میزان نشاندهنده افزایش قابل توجهی در شیوع این بیماری در مقایسه با سالهای قبل از همهگیری کووید-۱۹ است.
وزارت بهداشت توصیه میکند افراد، به ویژه سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینهای، از حضور در مکانهای شلوغ خودداری کنند. استفاده از ماسک، شستشوی مرتب دستها و استراحت در منزل در صورت بروز علائم، از مهمترین اقدامات پیشگیرانه است. علاوه بر آنفلوانزا، رینوویروسها (عامل سرماخوردگی) نیز از عوامل مهم عفونتهای تنفسی در کشور هستند. وزارت بهداشت به صورت مستمر وضعیت بیماریهای تنفسی را رصد میکند و در صورت بروز هرگونه تغییر، اطلاعرسانی خواهد کرد.
نگرانی از افزایش موارد شدید آنفلوآنزا و کرونا
متخصصان بیماریهای عفونی نیز افزایش قابل توجه موارد ابتلا به آنفلوانزا و کرونا را تأیید کرده و کمبود واکسن آنفلوانزا را یکی از دلایل اصلی افزایش بستریها در مقایسه با سالهای گذشته میدانند. آنها بر اهمیت واکسیناسیون، استفاده از ماسک و رعایت بهداشت تاکید دارند. افزایش موارد ابتلا به ویروس RSV نیز گزارش شده است. متخصصان توصیه میکنند کودکان و بزرگسالان مبتلا به آنفلوانزا در صورت امکان از حضور در مدرسه و محل کار خودداری کنند. افراد سالمند و دارای بیماریهای زمینهای نیز باید از حضور در مکانهای شلوغ خودداری کنند. در صورت مشاهده علائم، به پزشک مراجعه شود.