خانه » ریشه‌های علم و دانش‌پژوهی در زندگی آیت‌الله صالحی مازندرانی

ریشه‌های علم و دانش‌پژوهی در زندگی آیت‌الله صالحی مازندرانی

0

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم بزرگداشت آیت‌الله صالحی مازندرانی، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره این عالم ربانی و همچنین سالگرد شهادت آیت‌الله سلیمانی و یادواره شهید آیت‌الله قاسمی سوادکوهی، بر نقش بی‌بدیل علم و دانش‌پژوهی در زندگی این عالمان تاکید کرد. وی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه علم پیشران توسعه است، زنده نگه داشتن شور و اشتیاق به علم را یک ضرورت دانست.

سیدرضا صالحی امیری شامگاه شنبه در مصلی نماز جمعه قائم‌شهر، در توصیف شخصیت این بزرگان، تربیت الگویی را موثرترین روش در یادگیری اجتماعی و تربیت نسل‌ها عنوان کرد. وی با استناد به قرآن کریم، الگوها را راهنمای انسان‌ها در مسیر تعالی دانست و معرفی الگوهای برجسته همچون آیت‌الله صالحی مازندرانی را گامی مهم در این راستا ارزیابی کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر ضرورت حفظ و پاسداشت الگوها به منظور صیانت از ارزش‌ها، ابعاد مختلف شخصیت این عالمان گرانقدر را شایسته بررسی و الگوگیری دانست. وی با اشاره به اشتیاق وافر مرحوم آیت‌الله صالحی مازندرانی به علم‌آموزی از دوران کودکی، تصریح کرد که این عالم بزرگ روزانه تا ۲۰ ساعت به تحصیل مشغول بودند، حقیقتی که به گفته وی، باید به عنوان یک افق الگو بخش مورد توجه قرار گیرد.

صالحی امیری زنده نگه داشتن سنت‌های نیکو را برای الگو قرار دادن بزرگان ضروری دانست و خاطرنشان کرد که آیت‌الله صالحی مازندرانی همواره بر پرسیدن و یادگیری آنچه نمی‌دانستند تاکید داشتند و این روحیه جستجوگری، بخش مهمی از سلوک علمی ایشان بود. وی افزود که این سه عالم بزرگوار علاوه بر جایگاه والای علمی، از روابط اجتماعی حسنه با مردم برخوردار بوده و در سلوک معنوی نیز پیشگام بوده‌اند.

وزیر ارشاد با تکرار این نکته که علم و دانش‌پژوهی در عمق زندگی این عالمان ریشه دوانده بود و عشق و تعلق به علم در وجودشان موج می‌زد، یادآور شد که منزلت‌ها و جایگاه‌های دنیوی گذرا هستند و آنچه باقی می‌ماند، ارتباط خالصانه با خداوند متعال است. وی با بیان اینکه این عالمان با تمام وجود در مسیر حق گام برداشتند، برگزاری چنین مراسم‌هایی را فرصتی برای قدردانی از بزرگان و همچنین الگو سازی برای جوانان در مواجهه با آسیب‌های اجتماعی دانست.

آیت‌الله صالحی مازندرانی؛ مرجعی بزرگ و انقلابی پیش از انقلاب:

آیت‌الله علی معلمی، عضو خبرگان رهبری نیز در این مراسم، با اشاره به تعبیر رهبر معظم انقلاب از آیت‌الله صالحی مازندرانی به عنوان یکی از مراجع بزرگ، به تشریح ویژگی‌های برجسته این عالم پرداخت. وی با تاکید بر اینکه آیت‌الله صالحی مازندرانی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی نیز روحیه‌ای انقلابی داشت و با نظام شاهنشاهی به مبارزه برخاسته بود، دلیری و نترسی ایشان را ستود و افزود که شکنجه‌های ساواک هرگز نتوانست او را از ادامه راه باز دارد. آیت‌الله معلمی، این عالم فقید را از نظر عنصر انقلابی در رده اول قرار داد.

عضو خبرگان رهبری همچنین به خدمات ارزشمند آیت‌الله سلیمانی در کاشان و دیگر مناطق اشاره کرد و تاکید کرد که رسیدن به جایگاه شهید سلیمانی، شهید قاسمی و آیت‌الله صالحی مازندرانی، مسیری دشوار و نیازمند مجاهدت‌های فراوان است.

نگاهی به زندگی پربار آیت‌الله صالحی مازندرانی:

آیت‌الله اسماعیل صالحی مازندرانی (۱۳۱۲-۱۳۸۰ شمسی)، از مراجع تقلید برجسته شیعه در حوزه علمیه قم و اهل سوادکوه بود. این فقیه اصولی، فیلسوف و عارف، سال‌ها به تدریس در حوزه علمیه اشتغال داشت و عضو دوره‌های اول و دوم مجلس خبرگان رهبری بود. ایشان آثار ارزشمندی همچون مفتاح البصیره فی فقه الشریعه و مفتاح الاصول را به جامعه علمی تقدیم کرده است.

آیت‌الله صالحی مازندرانی تحصیلات مقدماتی خود را در بابل و تهران گذراند و سپس برای تکمیل تحصیلات عالیه راهی مشهد و قم شد و از محضر اساتید بزرگی همچون آیات عظام بروجردی، امام خمینی، علامه طباطبایی و محقق داماد بهره برد. ایشان در دوران مبارزات انقلاب اسلامی نیز نقش فعال و موثری ایفا کرد و بارها توسط رژیم پهلوی دستگیر و زندانی شد. تواضع، زهد، تقوا و عشق به علم از جمله ویژگی‌های بارز شخصیتی این عالم ربانی بود.

بزرگداشت این عالمان وارسته، نه تنها ادای احترام به مقام شامخ علم و فقاهت است، بلکه فرصتی مغتنم برای آشنایی نسل جوان با الگوهای فضیلت و دانش و الهام‌گیری از زندگی پربار آنان در مسیر تعالی و کمال به شمار می‌رود.

مجله خبری روز انلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *