تخلفات منجر به توقیف وسایل نقلیه چیست؟
## قوانین راهنمایی و رانندگی: از جریمه تا توقیف خودرو
در دنیای امروز، خودروها نقش مهمی در زندگی روزمره ما ایفا می کنند، اما همراه با این مزایا، قوانین و مقررات جاده ای نیز اهمیت خود را حفظ می کنند. عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی می تواند عواقب ناخوشایندی از جمله جریمه، توقیف خودرو و حتی مجازات های قضایی را به دنبال داشته باشد.
بر اساس قوانین، در صورت عدم پرداخت جریمه های رانندگی در مهلت مقرر، پلیس راهنمایی و رانندگی اقدامات قانونی لازم را انجام خواهد داد. طبق ماده 8 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، اگر فرد متخلف در مدت چهار ماه از تاریخ ابلاغ برگ جریمه، مبلغ مربوطه را پرداخت نکند، پلیس راهور با اخطار کتبی به او یک ماه مهلت اضافه برای پرداخت جریمه خواهد داد. در صورت عدم پرداخت جریمه در مهلت تعیین شده، گواهینامه رانندگی و پلاک وسیله نقلیه تا زمان پرداخت جریمه توسط پلیس راهور توقیف خواهد شد.
همچنین طبق ماده 9 همین قانون، رانندگان موظفند هنگام رانندگی، گواهینامه رانندگی، کارت خودرو، بیمه شخص ثالث معتبر و در صورت نیاز، برگه معاینه فنی (برای خودروهایی که بیش از پنج سال از تولید آنها گذشته) را به همراه داشته باشند. در صورت مشاهده تخلف رانندگی، پلیس راهنمایی و رانندگی این مدارک را از راننده درخواست خواهد کرد. رانندهای که هیچ کدام از این مدارک را همراه خود نداشته باشد، ممکن است توسط پلیس راهور تا زمان ارائه مدارک، متوقف شود.
بر اساس بند الف. ماده 10 قانون مذکور، در صورت وجود عیب و نقص فنی مؤثر در خودرو که احتمال ایجاد خطر یا وقوع تصادف را افزایش دهد، وسیله نقلیه به تعمیرگاه اعزام خواهد شد.
رانندگی بدون داشتن گواهینامه رانندگی، مطابق ماده 723 قانون مجازات اسلامی، جرم محسوب می شود و برای بار اول، جزای نقدی و برای دفعات بعد، مجازات حبس را به همراه خواهد داشت.
بند ج. ماده 10 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، در این خصوص مقرر می کند که اگر شخصی بدون داشتن گواهینامه رانندگی کند، وسیله نقلیه متوقف شده و راننده به مرجع قضایی معرفی خواهد شد.
لازم به ذکر است که در صورت ضرورت، وسیله نقلیه به نزدیکترین توقفگاه یا مقر انتظامی یا راهنمایی و رانندگی یا تعمیرگاه انتقال داده خواهد شد. هزینه های حمل و نقل و توقف وسیله نقلیه توسط بخش خصوصی دریافت می شود و بر عهده متخلف، مالک، متصرف یا قائم مقام قانونی آنها خواهد بود. برای ترخیص وسیله نقلیه توقیف شده، لازم است تمامی جریمه ها پرداخت شده و مفاصاحساب تسلیم و اصل رسید خودرو یا دستور مقام قضایی ارائه شود. همچنین در صورت وجود احتمال عدم مالکیت راننده، ارائه مدارک اثبات مالکیت نیز الزامی خواهد بود.