گزارشهای اخیر حاکی از شیوع گسترده بیماریهای تنفسی در کشور است. دکتر حمید عمادی کوچک، متخصص بیماریهای عفونی، در گفتگویی با رسانهها، به تشریح وضعیت جاری پرداخت. وی با اشاره به دوران همهگیری کرونا، تأکید کرد که رعایت پروتکلهای بهداشتی، از جمله استفاده از ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی، به کاهش شیوع ویروسهای تنفسی کمک شایانی کرد.
با این حال، با بازگشایی مدارس و افزایش تعاملات اجتماعی در پاییز ۱۴۰۱، شاهد افزایش چشمگیر ابتلا به بیماریهای تنفسی همچون آنفلوانزا و سرماخوردگی بودیم. این موضوع به ویژه در میان کودکان که در دو سال گذشته کمتر در معرض این ویروسها قرار داشتند، بهشدت محسوس است.
عمادی کوچک افزود کودکان به طور معمول سالانه چندین بار به عفونتهای تنفسی مبتلا میشوند، اما در دوران کرونا این میزان به طور قابل توجهی کاهش یافت و اکنون با افزایش ناگهانی مواجه هستیم.
این متخصص به تغییرات غیرمنتظره در الگوی شیوع برخی بیماریها مانند آبله مرغان اشاره کرد که در سال گذشته، برخلاف روال معمول، در تمام فصول سال مشاهده شد. این نشان از تغییرات در الگوی انتشار ویروسها دارد.
در مورد آنفلوانزا، وی اظهار داشت که از اوایل آذرماه، شیوع آن افزایش یافته و گونههای H۱N۱، H۳N۲ و آنفلوآنزای B بیشترین شیوع را دارند. این اپیدمی که معمولاً اوج آن در ماههای آذر، دی و بهمن است، تا اواخر دیماه ادامه خواهد داشت.
یکی از ویژگیهای بارز آنفلوانزا، شروع ناگهانی آن است. بیماران اغلب بیان میکنند که بهطور ناگهانی دچار تب و علائم دیگر شدهاند.
دکتر عمادی ضمن توصیه به رعایت بهداشت فردی و استفاده از ماسک در مکانهای عمومی، بر اهمیت تزریق واکسن آنفلوانزا تأکید کرد، اگرچه در اوج اپیدمی، تزریق واکسن تأثیر کمتری خواهد داشت.
علائم آنفلوانزا شامل خستگی شدید، درد مفاصل و بدن، آبریزش بینی، گلودرد، عطسه و گاهی تهوع و استفراغ است. سرفه معمولاً در مراحل بعدی بیماری بروز میکند و شدت علائم به سیستم ایمنی فرد بستگی دارد.
وی با تأکید بر نقش مهم واکسن در پیشگیری و کاهش شدت بیماری، بار دیگر به رعایت اصول بهداشتی، به ویژه برای گروههای پرخطر مانند افراد دارای بیماریهای زمینهای و زنان باردار، تاکید کرد و از مردم خواست تا با رعایت بهداشت فردی و اجتماعی از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنند.
|