حضور پزشکیان در جشنواره بینالمللی فارابی
در مراسم اختتامیه پانزدهمین دوره جشنواره بینالمللی فارابی، دکتر مسعود پزشکیان، با اشاره به مبانی اعتقادی و وجود خالق هستی، بر رسالت انسان در جهان تاکید کردند. ایشان عدالت را از اصول بنیادین دین دانسته و بیان داشتند که پیامبران برای برقراری عدالت مبعوث شدند و اختلافات جوامع ریشه در عدم رعایت حقوق یکدیگر دارد.
پزشکیان با انتقاد از عدم احترام به حقوق قومی، جنسیتی و فکری افراد در جامعه، بیان داشتند که این بیتوجهی منشا بسیاری از درگیریها و ناهنجاریهای اجتماعی است. ایشان بر نقش محوری اندیشمندان علوم انسانی در تبیین شاخصهای حق و عدالت در جامعه تاکید کرده و سوال کردند: آیا ما در عمل عدالت را در جامعه پیاده میکنیم؟
ایشان با ذکر مثالهایی از تبعیض در محیط کار و بین اقوام مختلف، به چالشهای موجود در زمینه عدالت اشاره کردند. به گفته ایشان، عدم رعایت شایستهسالاری و تقدم رفاقت بر شایستگی، نارضایتی و اختلاف را به دنبال دارد. دکتر پزشکیان با تاکید بر اینکه اصول دین تقلیدی نیست، بر ضرورت درک و فهم عمیق عدالت در جامعه اسلامی تاکید کردند و عمل به عدالت را ملاک اصلی اسلام واقعی دانستند.
رئیس جمهور با اشاره به اهمیت نقش اندیشمندان در کمک به مدیران و مسئولان برای عمل به عدالت و انصاف، بر ضرورت قرار گرفتن افراد در جایگاه شایسته خود تاکید داشتند. ایشان سیستم اداری را به دلیل عدم قرارگیری افراد در جایگاه مناسب، سیستمی غیر پویا و غیر خلاق توصیف کردند.
پزشکیان با تاکید بر ضرورت ایجاد باور به پیشرفت مستمر در جامعه، بیان داشتند که ذهنیت بسته و باورهای متصلب مانع از اصلاحات در ابعاد مختلف جامعه از اقتصاد و فرهنگ تا سایر جنبهها هستند. ایشان راستی و درستی را مستقل از اراده فردی دانسته و دروغگویی را از بزرگترین ظلمها برشمردند.
وی با اشاره به ضرورت مدیریت مبتنی بر شواهد و برخورد صادقانه با جامعه برای انتخاب راه درست، به مشکلات ناشی از آموزشهای نادرست در مدارس اشاره کردند. ایشان بر این باور بودند که اصلاح جامعه با امر و نهی امکانپذیر نیست و نیازمند شناخت راههای درست و احترام به جایگاه و حقوق افراد است. عدم زیادهخواهی و رعایت عدالت برای جلوگیری از اختلافات ضروری دانسته شد. ایشان با استناد به آیات قرآن و احادیث نهج البلاغه، بر پیامدهای ظلم و تبعیض تاکید کردند و امیدوار بودند که با کمک محققان و پژوهشگران، جامعهای با اخلاق، راستگو و عادلانه به وجود آید.