این افراد حلوا ارده نخورند
## حلوا ارده: شیرینی پرطرفدار با قند بالا
حلوا ارده، یک خوراکی محبوب در خاورمیانه و به ویژه در کشورهای عربی و ایران است. این دسر خوشمزه در مراسم مختلف و پس از صرف غذا در بسیاری از کشورهای عربی سرو می شود، در حالی که در ایران اغلب به عنوان صبحانه مصرف می شود.
اما آیا این شیرینی پرطرفدار همانطور که به نظر می رسد، سالم است؟
دکتر حمید خسروی، متخصص علوم و صنایع غذایی، درباره ی این موضوع توضیح می دهد: “با وجود اینکه حلوا ارده غالبا به عنوان خوراکی سرشار از کنجد شناخته می شود، اما حقیقت این است که نیمی از حجم این محصول را شکر تشکیل می دهد. این موضوع سبب افزایش سریع قند خون و کالری دریافتی می شود.”
حلوا ارده از ارده (کنجد بو داده و آسیاب شده)، شربت قند و چوبک تهیه می شود. ترکیب این مواد منجر به محصولی با ۵۰ درصد شکر، ۲۵ درصد چربی و ۹ درصد پروتئین می شود. بافت نرم یا سفت حلوا ارده به نوع و مقدار شیره یا شیرین کننده و همچنین افزودنی های مورد استفاده بستگی دارد. معمولا حلوا ارده های سنتی بافت سفت تر و سخت تری دارند.
## ادعای رژیم در حلوا ارده: یک باور غلط
متاسفانه تبلیغات نادرست برخی از فروشندگان، باعث شده تا بعضی از مصرف کنندگان تصور کنند که حلوا ارده تهیه شده با شیره میوه ها، رژیمی و قند کمتری نسبت به حلوا ارده ی شکری دارد. اما این تصور، کاملا اشتباه است!
دکتر خسروی در این باره تاکید می کند: ” حلوا ارده تهیه شده با شیره های طبیعی مانند شیره انگور یا خرما، از نظر میزان قند تفاوتی با حلوا ارده شکری ندارند و هر دو حاوی حدود ۵۰ درصد قند ساده هستند که به سرعت قند خون را بالا می برند. البته شیره ی میوه ها دارای آنتی اکسیدان ها، مواد معدنی و ویتامین های مفید هستند که ارزش غذایی آنها را نسبت به شکر معمولی بالاتر می برد. بنابراین از نظر تغذیه ای، حلوا ارده حاوی شیره ی طبیعی تا حدودی انتخاب بهتر است، اما به هیچ عنوان رژیمی نیست.”
## چوبک: نقش و ضرر
چوبک، گیاهی است که به دلیل وجود ترکیبات صابونی طبیعی به نام ساپونین ها به حلوا ارده اضافه می شود. چوبک به ایجاد بافت حجیم و ظاهری جذاب در حلوا کمک می کند و علاوه بر این طعم و عطر خاصی به محصول می دهد و ماندگاری آن را نیز افزایش می دهد.
از دیدگاه طب سنتی، چوبک دارای خواص ضد التهابی، ضد عفونی کننده و خلط آور است، اما مصرف آن باید به مقدار محدود باشد زیرا مصرف زیاد آن می تواند به مشکلات گوارشی منجر شود.
## کنجد: آیا بر رشد کیست تاثیر می گذارد؟
حلوا ارده به دلیل داشتن کنجد ممکن است حاوی ترکیباتی به نام لیگنان ها باشد که به عنوان فیتواستروژن عمل می کنند. فیتواستروژن ها می توانند در بدن به هورمون های استروژنی شبیه سازی شوند و در برخی موارد، ممکن است بر رشد توده ها و کیست های سینه و رحم وابسته به هورمون های جنسی تاثیر گذارند. اما با توجه به مقدار کنجد مورد استفاده در حلوا ارده و مصرف کم این محصول، این فراورده برای این گروه از مصرف کنندگان مشکل ساز نیست. با این حال، محدودیت مصرف به شدت شرایط فرد بستگی دارد و مشورت با پزشک معالج ضروری است.